Sidebar

07
di, juli

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

024Nijmegen Maatschappij/politiek – Met ingang van 2020 kun je in het centrum van Nijmegen niet meer gratis parkeren vanaf 21.00 uur. De gemeenteraad meent er goed aan te doen dit tijdstip te verlaten naar 23.00 uur. Zo wordt er waarschijnlijk ca € 150.000 extra opgehaald.

Net als vele andere gemeenten die graag hun kas op orde willen houden, zeker als blijkt dat er wel eens tekorten kunnen gaan ontstaan, moet de burger hiervoor extra in de buidel tasten. Het parkeerbeleid aanscherpen of parkeerprijzen verhogen is altijd een hele eenvoudige, gemakzuchtige maar zeer zeker ook een bijzonder aantrekkelijke manier om begrotingen te dichten of om de gemeentekas een extra push te geven.  


Parkeren in parkeergarages

Uiteraard ziet een stadsbeeld, met name in het centrum, er aantrekkelijker uit als er niet legio auto’s staan geparkeerd. Met deze Nijmeegse maatregel hoopt de gemeente de burger attent te maken. De gemeente meent dat er in de parkeergarages in en rondom het centrum genoeg plek is om automobilisten ervan te overtuigen om hier toch vooral gebruik van te maken. Bovendien geldt voor de parkeergarages dat daar na 18.00 uur een gereduceerd tarief gat gelden van 50 cent per uur. Parkeren in de straat kost momenteel € 2,90 euro per uur.


Bezoekersregeling

Gelukkig komt er wel een soepelere bezoekersregeling voor de bewoners in het centrum. Zij mogen voortaan jaarlijks maar liefst 585 uur (was 500 uur) visite buiten het centrum voor € 0,25 cent per uur laten parkeren. Gek eigenlijk dat de gemeente bepaalt hoeveel uur je visite mag hebben van familie, vrienden, kennissen etc die je met hun auto komen bezoeken en die als alternatief nu dus eerst hun auto ergens buiten het centrum moeten parkeren. Er verandert verder niets aan parkeervergunningen van bewoners, dat is tenminste ook weer wat…

024 Nijmegen Kunst/Cultuur – De gemeente Nijmegen had beloofd miljoenen uit te trekken om de cultuursector te redden; kwijtschelding van de huur aan het eind van het jaar, extra aanvullende subsidies etc. Wat een geweldig nieuws, totdat plots bleek dat deze beloofde en zo enorm gewenste cultuureuro’s onverhoeds waren verdwenen.

Lees meer: Het mysterie van de verdwenen cultuurmiljoenen

024 Nijmegen Evenementen – Dit jaar zijn er in Nijmegen een aantal vuurwerkvrije zones. Let er dus op dat je niet op de verkeerde plekken vuurpijlen en andere spetterende Nieuwsjaarsrotjes afsteekt.

Lees meer: Vuurwerkvrije zones in Nijmegen tijdens de jaarwisseling

024 Nijmegen – Uiteraard wordt er ook in Nijmegen de traditionele Nieuwjaarsduik georganiseerd. Daarvoor hoef je echt niet naar Scheveningen; water, en vooral ook koud water is er genoeg in de omgeving van de stad. Bij Berendonck en de Spiegelwaal kun je prima terecht voor een frisse duik in het nieuwe jaar.

Lees meer: Nieuwjaarsduik in Nijmegen

024 Nijmegen – Sport & Vrije tijd – Sinds jaar en dag is de vierdaagse van Nijmegen een nationaal en internationaal begrip. Van heinde en verre komen fanatieke wandelaars om elke dag zo’n 40-50 kilometer of meer te lopen.

Lees meer: Vierdaagseweek Nijmegen – hoe komen we de week door

024 Nijmegen Lifestyle & Gezondheid – Heerlijk natuurlijk dit formidabele weer, daar kan niets tegenop. Dat vinden ook sommige insecten waaronder de teken, voor het opruimen van van alles en nog wat in de natuur misschien een prima beestje, maar voor ons mensen vaak hartstikke schadelijk.

Lees meer: Tekenverwachtingen in Nijmegen op je app

024 Nijmegen Gezondheid - Zorgorganisatie De Waalboog, woningcorporatie Woonwaarts en de gemeente Nijmegen hebben de onderhandelingen over ontwikkeling van zorgwoningen aan de Doddendaal afgebroken. Volgens partijen is er onvoldoende voortgang in de ontwikkeling, ondanks een bijdrage van de gemeente om de onrendabele top te dekken.

Lees meer: Geen zorgwoningen in Doddendaal

Willekeur?
024 Groesbeek Politiek & Maatschappij - Burgemeester Slinkman van Berg en Dal is van mening dat er geen sprake is geweest van enige willekeur toen een ongetwijfeld hardwerkende BOA van de gemeente Millingen een paar jonge vissertjes op de bon slingerde omdat ze het samenscholingsverbod zouden hebben overtreden.

Lees meer: Vissertjes aan de BOA-haak

024 Nijmegen Maatschappij - Burgemeester Bruls belde op 24 april 2020 ter gelegenheid van Koningsdag de volgende Nijmegenaren om hen te feliciteren met een Koninklijke onderscheiding. De persoonlijke uitreiking kan door coronamaatregelen nu niet plaatsvinden, maar vindt op een nog nader te bepalen dag later plaats.

Lees meer: Lintjesregen Nijmegen

Aanpak woningnood: splitsen van woningen wordt makkelijker daardoor.

024 Nijmegen Politiek Maatschappij - Pandeigenaren die een woning willen opsplitsen in betaald parkeren gebieden, krijgen meer ruimte om parkeren op straat mogelijk te maken. In principe moet een eigenaar de parkeerbehoefte van bewoners oplossen op eigen terrein.

Lees meer: Verruiming parkeervergunningen

024 Nijmegen Economie & Duurzaamheid - Zet op de nationale feestdag Hemelvaartsdag 21 mei je afval niet op straat; die dag hebben ook de medewerkers van Dar net als iedereen een dagje vrij en halen dus niet het huisvuil op. Houd uw afval dus even binnen want de ophaaldienst is verplaatst. Je checkt hier wanneer je wijk weer aan de beurt is.

Lees meer: Afval tijdens Hemelvaart in Nijmegen

024 Berg en Dal Economie - Ondernemers die getroffen zijn door de Coronamaatregelen kunnen een Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) aanvragen. De gemeente heeft inmiddels al ruim 700 aanvragen binnengekregen. Maar veel ondernemers hebben nog niet alle gevraagde bewijsstukken ingeleverd.

Lees meer: Vertraging uitbetaling Tozo bij incomplete aanvragen

024 Nijmegen Economie - Gemeente Nijmegen werkt aan plannen om het station en de omgeving te verbeteren. Dat doen we samen met ProRail, NS en de Provincie Gelderland

Lees meer: Stationsgebied ontwikkeling Nijmegen

Nieuws uit regio 024